FA | EN | RSS

پنج شنبه, 27 مهر 1396

اربا دوشاب ، جشنواره ای برای پاسداشت آیین های گیلان

به مناسبت ایام الله دهه فجر سومین جشنواره اربا دوشاب با رویکرد حفظ و پاسداشت آیین های کهن گیلان در روستای مازوپشت شهرستان رضوانشهر برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان گیلان؛ منصور هادی پور مسئول نمایندگی این اداره کل در شهرستان رضوانشهر؛ طی برگزاری سومین جشنواره اربا دوشاب با ابراز خرسندی از کیفیت برگزاری جشنواره مذکور،اظهار داشت: این جشنواره به منظور زنده نگهداشتن آیین‌ها و بازگشت به فرهنگ غنی کهن گیلانی ها برگزار شده تا علاوه بر احیای فرهنگ بومی و محلی و نیز انتقال آن به نسل جوان امروزی ، موجبات فراهم سازی شرایط لازم برای کسب درآمد روستاییان از طریق برپایی غرفه های صنایع دستی و سوغات و نان محلی را نیز فراهم آورد.

وی با تاکید بر لزوم تخصصی شدن گونه های گردشگری و همچنین فرصت سازی از دوران پساتحریم ؛ پرداختن به آیین های بومی و جشنواره های سنتی را یکی از رویکردهای میراث فرهنگی گیلان خواند و افزود: برگزاری این نوع جشنواره ها موجب توجه بیشتر به انواع گردشگری به ویژه گردشگری فرهنگی، روستایی و سلامت در راستای احیای فرهنگ ها و آیین سنتی و میراث فرهنگی هر سرزمینی می شود.

این مسئول تصریح کرد : بر اساس باور های کهن مردم مصرف اربا دوشاب برای درمان بیماری‌ فاویسم و زردی بسیار موثر است و به دلیل طبع گرم آن مردم گیلان در زمستان ، به صورت مخلوط با برف یا برنج برشته شده و طبخ برخی از شیرینی ها و نان ها به جای مواد قندی مصرف می‌کنند.

در جشنواره محلی اربا دوشاب فعالیت های دیگر سنتی نظیر طبخ انواع نان،غذا و شیرینی محلی، معرفی دمنوش های گیاهی ،اجرای بازی های بومی و محلی،لافندبازی و نیز موسیقی اصیل گیلان اجرا گردید.

لازم بذکر است که درخت میوه اربا( خرمالوی جنگلی) در جنگل های گیلان و مازندران به صورت خود رو می روید و میوه خرمالو در واقع نوع پیوند یافته درخت ارباست که در گویش تالشی به آن 'امبرا' می گویند.

در طب سنتی به بیماران فاویسم و یرقان اربا دوشاب می خورانند و گیلانیان در زمستان ،اربا دوشاب را با برف مخلوط و میل می کنند.

همچنین برنج برشته شده را با دوشاب مخلوط و بعنوان تنقلات استفاده می کنند که امروز هنوز هم این رسم در گوشه و کنار گیلان دیده می شود.

شهرستان رضوانشهر باحدود 80 هزار نفر جمعیت و 120 روستا در 75 کیلومتری غرب مرکزگیلان واقع شده و پخت اربا دوشاب که به گویش تالشی به آن (امبرا دوشاو) گفته می شود از سنت های دیرینه و کهن مردمان این مناطق بشمار می رود.